Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Jezgrovito i zanimljivo predavanje“

Sarajevo |

Predstavnik Tribunala u Bosni i Hercegovini, Almir Alić, danas je održao predavanje grupi od 20 studenta Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije iz Sarajeva. Ovo predavanje je održano u okviru nastavnog predmeta "Prevencija zločina protiv čovječnosti", i studenti su imali priliku upoznati se s radom Tribunala i njegovom sudskom praksom.

Studente je naročito interesovao doprinos Tribunala u razvoju međunarodnog prava u vezi sa zločinima silovanja, mučenja, deportacije i drugih krivičnih djela usmjerenih protiv civilnog stanovništva.

Tokom diskusije, jedna studentica ovog fakulteta je komentarisala pozitivan doprinos Tribunala u kažnjavanju zločinaca „jer su kroz strategiju rada nastojali da sve predmete temeljito istraže, procesuiraju i na kraju presude“. Njena koleginica je dodala da je saradnja Tribunala sa fakultetom njima pružila priliku da iz prve ruke čuju o važnom doprinosu koji je MKSJ dao u presuđivanjima za ratne zločine: „Bez obzira na veliku količinu novih informacija i potresnih činjenica, predavanje je bilo sasvim jezgrovito i zanimljivo“.

MKSJ će nastaviti uspješnu saradnju s Fakultetom za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u 2016. godini.