Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

„Razumjeti historiju i ne ponavljati stare greške“

Sarajevo |

Studenti Univerziteta u Louisville, SAD, danas su u sklopu studijskog putovanja posjetili terenski ured MKSJ u Sarajevu da bi se informisali o radu Tribunala i ulozi suđenja u procesu tranzicione pravde. Desetak studenata društvenih nauka je želelo da sazna više o kompleksnosti i dužini trajanju suđenja, presudama i mjestima na kojima osuđeni izdržavaju svoju kaznu.

S obzirom da je MKSJ ad hoc institucija u završnoj fazi rada, studente iz Louisvilla je zanimao i rad Mehanizma za međunarodne krivične sudove koji će preuzeti rezidualne funkcije Tribunala nakon njegovog zatvaranja.

Landon Lauder, devetnaestogodišnji student, je podijelio svoje pozitivne utiske sa domaćinom druženja Almirom Alićem, predstavnikom Sekretarijata MKSJ u BiH: „Ovo predavanje je zaista približilo historijski kontekst i savremene napore u potrazi za pravdom. To je priča koje se često zaboravlja, a koju pod hitno treba ispričati cijelom svijetu kako bismo mogli razumjeti historiju i ne ponavljati je.