Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Aktivisti Inicijative mladih obučeni za držanje prezentacija u hrvatskim školama

Zagreb |

Outreach program Tribunala organizirao je danas radionicu za grupu aktivista Inicijative mladih za ljudska prava (YIHR), organizacije koja će u suradnji s Tribunalom ove školske godine održati seriju predavanja o MKSJ-u u srednjim školama u Hrvatskoj.

Almir Alić, predstavnik Tajništva MKSJ-a, buduće predavače upoznao je s iskustvima iz tri prethodna ciklusa ovog projekta i izazovima u interakciji sa srednjoškolcima iz cijele regije. Almir je istaknuo da su reakcije srednjoškolaca na ovu vrstu inicijative u dosadašnjem tijeku projekta pretežno bile veoma pozitivne.

Šest aktivista sa dugogodišnjim iskustvom na polju tranzicijske pravde složili su se da je suočavanje mladih s prošlošću izuzetno važno za revitalizaciju odnosa među zajednicama na prostoru bivše Jugoslavije. Važnost edukacije ove vrste potvrdio je Joco Glavaš, aktivist YIHR-a: ”Osiguravanje međunarodne pravde garant je za budućnost neponavljanja zločina kojima smo svjedočili kroz povijest.

Prenošenje projektnih aktivnosti vezanih za očuvanje naslijeđa Tribunala partnerskim nevladinim organizacijama u regiji dio je napora koje Outreach program MKSJ-a ulaže u završnim godinama rada ove institucije. Obuka predstavnika nevladinih organizacija u regiji za samostalno držanje prezentacija o radu MKSJ-a omogućit će i da se ovo znanje kasnije primijeni u njihovim budućim projektima.