Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Američki kadeti posjetili ured MKSJ u Sarajevu

Sarajevo |

Grupa studenata Vojne akademije West Point, SAD, posjetila je danas terenski ured MKSJ-a u Sarajevu kako bi se upoznala s radom ove međunarodne institucije. Poseta je organizovana u sklopu studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini.

Američki kadeti su pokazali veliki interes za tematiku ratnih zločina, ali i iskustva Tribunala u saradnji sa međunarodnim vojnim jedinicama koje su bile raspoređene nakon okončanih sukoba na prostoru BiH i njihovoj pomoći u privođenju pravdi osoba osumnjičenih za teške povrede međunarodnog humanitarnog prava. Almir Alić, predstavnik Tribunala, američkim kadetima je predstavio pregled dosadašnjih predmeta protiv 161 osobe kojima je bilo suđeno pred Tribunalom, uključujući i predmete koji obilježavaju završne godine rada ove pravosudne institucije.

Patrick McCallion, 24 godišnji kadet sa West Pointa, izrazio je zadovoljstvo zbog prilike da sazna “mnoge do sada nepoznate činjenice vezane za rad Tribunala, koje će pomoći u daljnjem istraživačkom radu vezanom za ovu tematiku”, dok je njegov dvadesetogodišnji kolega Joshua Crafton dodao: “Čuli smo nove informacije koje su veoma korisne za sagledavanje cijelokupne situacije tokom i nakon oružanih sukoba na ovim prostorima”.