Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Američki studenti pozdravili transparentan rad Tribunala

Sarajevo |

U okviru osmonedjeljnog studijskog putovanja po Bosni i Hercegovini (BiH), studenti Univerziteta u Denveru, SAD, susreli su se s predstavnikom MKSJ-a u BiH, g. Almirom Alićem, kako bi saznali više o iskustvima i izazovima na putu post-konfliktnog oporavka.

Profesorica Ann Petrila i njeni studenti zahvalili su Outreach programu Tribunala na prilici da steknu bolji uvid u krivično gonjenje za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti pred Tribunalom i pozdravili napore ovog programa da obezbijedi da informacije o radu MKSJ-a budu lako dostupne studentima i istraživačima.

Nakon što su upoznati s radom Tribunala i njegovim glavnih dostignućima u protekle dvije decenije, jednu studenticu je naročito zainteresovala činjenica da je samo jedna žena osuđena za teške povrede humanitarnog prava pred MKSJ-om, te je izrazila želju da sazna više o ulozi žena u činjenju genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. Druge studente je interesovalo koje se olakšavajuće okolnosti mogu uzeti u obzir prilikom izricanja presuda za najteže zločine.

Studenti su izjavili da su in na susret s predstavnikom MKSJ-a potaknule prethodne posjete memorijalnim centrima u BiH i lokacijama na kojima su počinjeni različiti zločini tokom sukoba iz 90-ih godina prošlog vijeka.