Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Bosanski mališani crtaju sretniju budućnost

Sarajevo |

Outreach program Međunarodnog suda danas je organizovao  likovno-edukativnu radionicu u okviru 12. Sarajevo Kid's Festivala. Outreach već tradicionalno učestvuje u ovom najvećem nezavisnom događaju za mlade u jugoistočnoj Evropi koji svake godine okuplja desetine hiljada djece iz cijele Bosne i Hercegovine.

Tokom dvosatne radionice, predstavnica Tribunala Ernesa Ademagić upoznala je preko 60 učenika osnovnih škola iz Sarajeva, Vogošće i Zenice s osnovnim informacijama o radu Tribunala i pozvala ih da kroz crteže izraze svoje viđenje pravde. U svojim radovima, bosansko-hercegovački mališani su jasno iskazali želju i potrebu za mirom i tolerancijom, te boljom i svjetlijom budućnošću, što je ujedno bio i slogan ovogodišnjeg izdanja festivala.

Emina, dvanaestogodišnja učenica iz Sarajeva, je podijelila svoja razmišljanja o ratu i posljedicama rata, te izjavila: “Ponekad s ocem pričam o tome šta se dešavalo u ratu i nadam se da se takve strašne stvari neće nikada ponoviti. Jako volim da crtam, tako da mi je drago što mogu da učestvujem u ovoj radionici.