Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Bosanski učenici saznali više o ratnoj prošlosti svojih gradova

Bijeljina, 12. mart 2014.

Outreach program MKSJ-a je nastavio je dugotrajnu saradnju s Helsinškim odborom za ljudska prava u Republici Srspkoj organizujući dvosatnu interaktivnu radionicu u Bijeljini u okviru projekta „Otvori oči – ovo je tvoja prošlost 2“. Almir Alić, predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH, je grupu od 16 srednjoškolaca iz Zvornika i Srebrenice upoznao sa temeljnim pojmovima iz međunarodnog humanitarnog prava, naglašavajući važnu ulogu koju suđenja za ratne zločine imaju za postkonfliktni oporavak zajednica na prostoru bivše Jugoslavije. Kroz brojne primjere iz sudske prakse Haškog tribunala, BiH srednjoškolci su detaljno upoznati sa sudskim epilogom ratnih dešavanja u periodu od 1992-1995. godine na području opština Zvornik, Bratunac i Srebrenica.  Učesnici radionice su pokazali veliki interes za ratna dešavanja u gradovima iz kojih dolaze, s obzirom da su prvi put imali priliku čuti sudski utvrđene činjenice prezentovane na pregledan način sa brojnim audio-vizuelnim sadržajima iz arhive Tribunala.

Prisutni srednjoškolci su bili ganuti svjedočenjem žrtava zločina pitajući se zbog čega su kazne za ratne zločine tako blage, te da li postoji krivična odgovornost većeg broja zapovjednih osoba s obzirom da su zločini po svom obimu bili zastrašujući.

Aleksandra Letić, predstavnica Helsinškog odbora za ljudska prava u RS, je nakon održane prezentacije naglasila: “Naša organizacija već dugi niz godina sprovodi programe edukacije mladih na teme suočavanja s prošlošću. U tom smislu je nezaobilazna tema uloga i značaj MKSJ-a za ostvarivanje pravde u BiH. Saradnja s kancelarijom MKSJ-a u BiH je u ovim edukacijskim projektima od neprocjenjive važnosti”.

Helsinški odbor u RS nastavlja projekt „Otvori oči – ovo je tvoja prošlost”, s ciljem podsticanja i pružanja podrške mladim ljudima iz Zvornika i Srebrenice u unapređivanju zajedničkog dijaloga baziranog na utvrđenim činjenicama iz nedavne ratne prošlosti.