Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Bosanski učenici udruženi u osudi ratnih zločina

31. oktobar 2012., Brčko

Bliska saradnja između MKSJ-a i Helsinškog odbora za ljudska prava Republike Srpske nastavljena je gostujućim predavanjem koje je danas održao predstavnik Tribunala u Bosni, Almir Alić, u sklopu Napredne škole ljudskih prava za mlade u Brčkom.

U ovom lučkom gradu na rijeci Savi grupa od 20 učenika iz Brčkog, Tuzle i Bijeljine okupla se kako bi saznali više o zločinima počinjenim u Brčkom prije dvadeset godina. Učenici su takođe imali priliku da posjete logor Luka i druge lokacije u gradu u kojem su nesrpski civili sistematski ubijani, mučeni, premlaćivani i na druge načine zlostavljani u proljeće 1992. godine. U jednom ćošku gradske biblioteke učenici su pažljivo slušali Almirovu prezentaciju i bili su jednoglasni u osudi svih zločina počinjenih na cijelom području bivše Jugoslavije tokom ratova devedesetih godina XX vijeka.

Učenike je posebno interesovao dio prezentacije koji se odnosio na Gorana Jelisića i Ranka Češića, koji su osuđeni na 40, odnosno 18 godina, za zločine koje su počinili na području Brčkog.

Učenici su se posebno interesovali za lokacije gdje osuđena lica izdržavaju kazne. Almir je objasnio da se lica koja je osudio MKSJ šalju na izdržavanje kazne u jednu od 17 država s kojima MKSJ ima sporazum o izvršenju kazni MKSJ-a.

Nakon prezentacije, jedna od mladih učesnica rekla je Almiru: "Moram reći da sam u potpunosti uživala u Vašem predavanju. Uključili ste svakoga od nas, objasnili potrebne pojmove na nama prihvatljiv način te pomoću slika i snimaka detaljnije prikazali dešavanja na području Luke i Policijske stanice u Brčkom. Zahvaljujem Vam se na predavanju i nadam se da ću imati priliku ponovo Vas slušati kada dođete u Tuzlu".

Aplaudirajući nakon prezentacije, Tanja Tomić, predstavnica Helsinškog odbora, rekla je da se nada nastavku saradnje s MKSJ-om u nastavku serije “škola ljudskih prava” koju organizuje njena organizacija.