Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac “Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna” prikazan u Hagu

The Hague |

Četvrti u nizu dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa pod nazivom Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna, danas je imao svoju hašku premijeru. Projekcija je održana u Haškom institutu za globalnu pravdu (The Hague Institute for Global Justice), a prisustvovalo joj je više od 180 diplomata, predstavnika međunarodnih i nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice, zvaničnika vlade, sudija i visokih zvaničnika MKSJ.

Ovaj dokumentarac govori o nekim od najtežih zločina počinjenih nad civilima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni. Istrage navoda o zločinima koje su počinile obe strane počele su dok je sukob još trajao, i dovele su do podizanja nekih od prvih optužnica Tribunala.

Govoreći pre projekcije, sekretar MKSJ-a i MMKS-a, John Hocking je naglasio važnost rada Outreach programa tokom poslednjih 16 godina. “Prisustvo robusnog Outreach programa je omogućilo MKSJ da svoja dostignuća predstavi daleko izvan sopstvenih sudnica i da ih približi ljudima kojih se zločini iz nadležnosti MKSJ najviše tiču, pomažući im da obnove svoje zajednice” rekao je sekretar Hocking.

Njegova ekselencija Ahmed Halilović, ambasador Bosne i Hercegovine u Holandiji u svom obraćanju je rekao: “Izuzetno je važno za građane BiH i cijelog regiona da nastave da imaju pristup informacijama o zaključcima MKSJ, činjenicama utvrđenim na suđenjima i svjedočanstvima mnogih od svjedoka koji su učestvovali u postupcima”. Ambasador Halilović je naglasio da je po njegovom mišljenju rad Outreach programa MKSJ neprocenjiv.

Ovaj skup je završen prijemom koji je posetiocima omogućio da podele svoje utiske o filmu i razgovaraju sa producentima ovog dokumentarnog filma, Petrom Fincijem i Stevenom Coulsonom.