Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac MKSJ-a prikazan na TV stanicama u Bosni i Hercegovini

Najnoviji dokumentarni film MKSJ-a Njihovim očima: svjedoci pravde tokom ljeta prikazan je na 10 lokalnih i regionalnih televizijskih stanica širom Bosne i Hercegovine (BiH) između ostalih i na televizijskim kanalima u Sarajevu, Mostaru, Bihaću, Zenici i drugim mjestima u BiH. Većina ovih televizijskih stanica prikazala je ovaj dokumentarac više puta.

Njihovim očima: svjedoci pravde premijerno je prikazan na konferenciji povodom 20. godišnjice MKSJ-a održanoj u Sarajevu, a nakon toga su, ranije ove godine, za odabranu publiku organizovane projekcije u Beogradu, Zagrebu i Sarajevu. Ovo je prvi put da je ovaj film prikazan na nekoj lokalnoj televiziji, što je rezultat partnerstva Outreach programa MKSJ s Balkanskom mrežom istraživačkog novinarstva (BIRN), u sklopu BIRN-ovog mjesečnog televizijskog programa TV Justice

Ovaj film predstavlja priče petoro svjedoka pred MKSJ-em, njihova iskustva prije i nakon rata i njihove motive da dođu na sud i svjedoče. Režiser i producent filma Steve Coulson, govoreći o svom iskustvu sa ovim svjedocima je izjavio “da ga je zaista iznenadilo to što ti svjedoci, koji su iskusili veliku patnju tokom sukoba, kao glavni razlog svog svjedočenja nisu naveli osvetu. Za njih je bilo bitno ostvarivanje pravde”.

Ovaj dokumentarac u visokoj rezoluciji slike takođe je često prikazivan na televizijskom kanalu Ujedinjenih nacija (United Nations TV ili UNTV) koji ima globalni auditorijum od više od 300 miliona gledalaca na kablovskim kanalima u Sjedinjenim Američkim Državama, putem satelita u Evropi i širom svijeta na internet kanalu, UN Web TV.

Ove sedmice su verzije ovog dokumentarnog filma na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom postavljene na društvene mreže, a film se takođe može pogledati na YouTube kanalu MKSJ-a.