Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac o zločinima nad kulturnom baštinom prikazan u Dubrovniku

Dubrovnik |

Šesti dokumentarac u produkciji Outreach programa MKSJ-a, Dubrovnik i zločini nad kulturnom baštinom, danas je imao svoju drugu projekciju u Dubrovniku, Hrvatska. Projekcija je održana u Inter-univerzitetskom centru u Dubrovniku u sklopu međunarodnog proljetnog tečaja o prevenciji kriminaliteta kroz studije kaznenog prava i sigurnosti. Ovaj centar smješten je u dubrovačkom Starom gradu, koji je na spisku svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a, koji je napadnut 1991. godine o čemu film govori. Projekciji je prisustvovalo više od 40 studenata, profesora te ostalih zainteresiranih, koji su se uključili u živu diskusiju o raznim pitanjima koja su spomenuta u filmu.

Ovaj film pruža pregled kaznenog progona pred Tribunalom za zločine u vezi s oštećenjem ili uništenjem poznatih kulturnih i vjerskih objekata na području bivše Jugoslavije i osudama visokih političkih i vojnih dužnosnika proglašenim krivim za te zločine. Kroz intervjue s protagonistima, te arhivske snimke i snimke sa suđenja, ovaj dokumentarni film govori o doprinosu Tribunala razvoju međunarodnog kaznenog prava u kontekstu zločina nad kulturnom baštinom.