Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarac Outreach programa o zločinima u srednjoj Bosni premijerno prikazan u Beogradu

Beograd |

Najnoviji u nizu dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ danas je premijerno prikazan u Beogradu. Projekciji filma ‘Zločini pred Tribunalom: Srednja Bosna’, koja je održana u Etnografskom muzeju u Beogradu, prisustvovalo je preko 50 posetilaca, među kojima su bili zvaničnici vlade, diplomate, predstavnici nevladinih organizacija i novinari.

Ovaj dokumentarac prikazuje priču o nekim od najtežih zločina počinjenih nad civilima tokom hrvatsko-muslimanskog sukoba u srednjoj Bosni od početka 1993. do početka 1994. godine. Istrage navoda o zločinima koje su počinile obe strane u sukobu započete su dok su neprijateljstva još trajala, i dovele su do podizanja nekih od prvih optužnica Tribunala.

Nakon projekcije usledila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Steve Coulson, jedan od producenata filma, i Nenad Golčevski, predstavnik Outreach programa iz Haga. Panelisti su razgovarali o važnosti utvrđivanja činjenica u vezi sa zločinima počinjenim na području bivše Jugoslavije i naglasili važnost omogućavanja toga da rad Tribunala bude pristupačniji, kako bi se obezbedila bolja budućnost za buduće generacije. Producent Steve Coulson je objasnio zašto je donesena odluka da se krene s produkcijom ovih dokumentarnih filmova. "Smatramo da ljudi u regionu treba da imaju priliku da čuju činjenice, argumente i presude direktno od MKSJ tako da mogu da formiraju sopstveno mišljenje o događajima koji su se tamo odigrali".

Na pitanje u vezi s temom dokumentaraca, Nenad Golčevski je objasnio da je do sada Outreach odabrao predmete MKSJ od posebnog značaja, ili važna dostignuća poput uspešnog krivičnog gonjenja za zločine seksualnog nasilja počinjene tokom rata.