Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film MKSJ-a o seksualnom nasilju predstavljen na Američkom univerzitetu u Sarajevu

Sarajevo, 11. maj 2012.

Dokumentarni film ‘Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom’ u produkciji Outreach programa MKSJ-a danas je prikazan studentima Američkog univerziteta u Sarajevu tokom predavanja o seksualnom nasilju i sudskoj praksi koja se odnosi na vidove odgovornosti koje je utvrdio Tribunal.

Publika je imala samo riječi hvale za ovaj dokumentarni film. “Čestitamo MKJS-u na velikom uspijehu. Teško je zamisliti obim posla kako bi se postiglo sve ovo. Međutim, ovakve vrste informacija su od presudne važnosti za buduće generacije” izjavila je Elmira Pasagić, jedan od studenata.

Mirza Gogić, pravnik i profesor međunarodnog krivičnog prava na ovom univerzitetu, izložio je pravne presedane koje je stvorio Tribunal, koji su proširili granice međunarodnog humanitarnog i međunarodnog krivičnog prava, kako u materijalnom, tako i proceduralnom smislu. “MKSJ je pionir u utvrđivanju različitih vidova krivične odgovornosti u vezi sa seksualnim nasiljem počinjenim tokom rata. Taj sud je dao početni zamah svim ostalim ad hoc međunarodnim sudovima koji su osnovani nakon njega" izjavio je gospodin Gogić.

Dostupan na engleskom i bosanskom, hrvatskom ili srpskom jeziku, ovaj dokumentarac će biti distribuiran udruženjima žrtava, lokalnim školama i partnerskim nevladinim organizacijama u regionu, uz prikazivanje na važnijim televizijskim stanicama koje je planirano za ovu godinu.

Realizacija ovog dokumentarnog filma predstavlja dio napora Tribunala da razvije svijest o zločinima počinjenim tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji i o svojim dostignućima u kažnjavanju odgovornih.