Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film MKSJ ostavio okupljene Prijedorčane bez teksta

Prijedor, 23. maj 2012.

Prikazivanje filma "Kraj nekažnjivosti – seksualno nasilje pred Tribunalom" ostavilo je snažan emotivan utisak na preko 80 učesnika javnog dijaloga o ratnom zločinu seksualnog nasilja održanog u Prijedoru, Bosna i Hercegovina (BiH), 23. maja 2012.

Projekcija filma je bila vrhunac jednodnevne konferencije “Modeli podrške za žrtve/svjedoke u predmetima ratnih zločina, seksualnog nasilja kroz jačanje kapaciteta i saradnje institucija i nevladinih organizacija” nakon čijeg prikazivanja je u publici zavladala potpuna tišina.

Nakon toga je uslijedila veoma živa diskusija po pitanjima podrške žrtvama za vrijeme suđenja, njihove rehabilitacije, ostvarivanje prava na restituciju i cjelokupnu satisfakciju ove društveno marginalizovane grupe. Predstavnici udruženja žrtava su podsjetili da u svome radu nemaju podršku lokalne, ali i šire društvene zajednice, i po riječima jedne žene - žrtve rata, to predstavlja ponavljanje zločina nad ovom ranjivom društvenom grupom.

Predstavnica udruženja žrtava Izvor je podcrtala veliki značaj dokumentarnog prikaza proteklih događaja, kao što su ovi o kojima je bilo riječi, kazavši da "dokumentarni film Haškog tribunala o ratnom zločinu treba koristiti kao edukacijsko sredstvo u svim obrazovnim institucijama širom svijeta da se ovakav zločin više nikada i nigdje ne bi ponovio."

Učesnici konferencije su takođe istakli nejednak tretman žrtava u dva bih entiteta (Federaciji i Republici Srpskoj), posebno istakavši da žrtve koje se iz BiH Federacije odluče vratiti u Republiku Srspku gube pravo na invalidninu.

Kultura poricanja počinjenih zločina, izražena u cijeloj BiH, a naročito u opštini Prijedor, bila je takođe tema diskusije prisutnih. Nerma Jelačić, šefica Outreach programa, istakla je da su činjenice utvrđene pred MKSJ, ali i priznanja krivice optuženih veoma učinkovito sredstvo u borbi protiv poricanja, te da predstoji veoma aktivan rad u promovisanju ostavštine Tribunala pred lokalnim zajednicama, a naročito mladoj populaciji.

Konferenciju su pratili brojni domaći i strani mediji, koji su imali priliku zabilježiti izostanak podrške lokalnih predstavnika vlasti obilježavanju dvadesetogodišnjice stradanja civilnog nesrpskog stanovništva opštine Prijedor.