Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Njihovim očima: svjedoci pravde premijerno prikazan u Haagu

Haag, 26.6.2014.

Treći u nizu dokumentarnih filmova u produkciji Outreach programa MKSJ-a Njihovim očima: svjedoci pravde danas je premijerno prikazan u Haagu. Prikazivanje filma je održano u zgradi MKSJ-a pred publikom u kojoj je bilo preko 70 diplomata, predstavnika međunarodnih organizacija, novinara, sudija i višeg osoblja MKSJ-a.

U svom obraćanju prije projekcije, predsjednik MKSJ-a, sudija Theodor Meron, naglasio je presudnu važnost svjedočenja svjedoka za rad MKSJ-a tokom prethodnih 20 godina.“Svjedočenje svjedoka oživljava događaje onako kako to može rijetko koji dokument, a način na koji se dokazi određenog svjedoka ili žrtve razumiju ili im se daje određena težina često je ključni dio donošenja odluke o određenom pitanju u jednom predmetu”, izjavio je predsjednik Meron.

Nakon projekcije, Petar Finci, jedan od producenata filma, Nerma Jelačić, šefica Službe za komunikacije Međunarodnog suda, i Helena Vranov-Schrool, šefica Službe za pomoć i podršku žrtvama i svjedocima MKSJ-a, govorili su o radu na ovom filmu, važnosti ovog projekta za Outreach i naslijeđe MKSJ-a, kao i mehanizmima za podršku žrtava i svjedoka.

Jedna od gošći koja je prisustvovala projekciji, Claudia Perdomo, šefica Outreach programa Međunarodnog krivičnog suda, naglasila je važnost snimanja dokumentarnih filmova kazavši: „Bez ulaganja u komunikaciju, međunarodni i drugi sudovi neće imati nikakvog uticaja“. Dodala je: "Morate se zapitati, da li smo tu samo da bismo ostvarivali pravdu, ili da bismo ostvarivali pravdu kako bismo uticali na svijet, i da ljudima kažemo da se takvi zločini više nikada ne smiju ponoviti?"

Skup je završen prijemom na kojem su gosti imali priliku da razmijene svoje utiske o filmu i o tome kako naglašava ljudsku, a ne etničku, komponentu sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Snimci sa projekcije filma dostupni su na: