Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film o Višegradu premijerno prikazan u Sarajevu

Sarajevo |

U prepunoj svečanoj sali Rektorata Univerziteta u Sarajevu danas je premijerno prikazan novi dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ, „Zločini pred Tribunalom: Višegrad“. Projekciji je prisustvovalo više od 120 gledalaca, među kojima su bili predstavnici udruženja žrtava, uključujući preživjele iz Višegrada, nevladinih organizacija, pravosudnih organa, diplomatskog kora, te studenti i nastavno osoblje univerziteta.

Nekada čuven po mostu Mehmed-paše Sokolovića na rijeci Drini, Višegrad je danas poznat kao mjesto u kome su počinjeni neki od najstrašnijih zločina tokom rata u bivšoj Jugoslaviji. Kroz svjedočenja žrtava i očevidaca, presude sudskih vijeća, te intervjue s protagonistima suđenja, „Zločini pred Tribunalom: Višegrad“ pruža uvid u istrage, sudske postupke i činjenice koje je o ovim zločinima utvrdio MKSJ.

Film je izazvao snažne emocije gledalaca, koji su nakon projekcije imali brojna pitanja za predstavnika Outreach programa MKSJ i koautora filma, Petra Fincija. Jedan od preživjelih, Huso Kurspahić, čije je svjedočenje zabilježeno u filmu, zahvalio je Outreach programu na inicijativi da dokumentuje zločine u Višegradu, istakavši da bi „bez Tribunala, odgovorni za zločine u Višegradu i dan danas hodali slobodno.“ Dodao je da su ovakvi filmovi važni kako bi mlađe generacije koje nisu iskusile rat saznale šta se dešavalo jer „bez istine ne može biti stvarnog pomirenja“.

Osoblje Tribunala je iskoristilo ovu priliku da se zahvali žrtvama i svjedocima na njihovom nemjerljivom doprinosu sudskim postupcima koji su se vodili pred MKSJ u protekle dvije decenije.

Sarajevska premijera je organizovana u saradnji s Rektoratom Univerziteta u Sarajevu. Sumirajući svoje utiske nakon prikazivanja filma, rektor Univerziteta prof. dr. Muharem Avdispahić je istakao: „Brisanje iluzija o prošlosti od presudne je važnosti za našu budućnost. Neophodno je pomoći procese koji će ukinuti zabranu sjećanja na nedavnu prošlost i vratiti pravo da mladi znaju historijske istine. Na koji način tom doprinosi Outreach program MKSJ-a imali smo priliku vidjeti na primjeri ovog filma. Film neminovno u nama iznova pobuđuje i pitanje odnosa čovjeka i kolektiviteta, individualne ljudskosti i etičke odgovornosti pojedinca i zajednice.

Beogradska premijera filma „Zločini pred Tribunalom: Višegrad“ održaće se u petak 18. Marta 2016.