Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Dokumentarni film Outreach programa prikazan udruženjima žrtava

7. septembar 2012., Vrnjačka Banja

Oko 50 predstavnika različitih organizacija – uključujući i jedan broj predstavnika udruženja žrtava iz Srebrenice – danas je prisustvovalo debati i prikazivanju dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju koje je organizovala nevladina organizacija Žene u crnom. Ovaj skup održan je u Hotelu Slatina u Vrnjačkoj Banji, Srbija.

Pre prikazivanja filma, predstavnica Outreach programa Morgiana Brading govorila je prisutnima o tekućim naporima da se intenziviraju outreach aktivnosti u završnim godinama mandata Tribunala. Objasnila je da je jedan od ključnih zadataka u tim naporima upoznavanje ljudi na području bivše Jugoslavije s najvažnijim dostignućima Tribunala, istakavši da je rad na klasifikaciji seksualnog nasilja kao ratnog zločina jedan od najznačajnijih.

Po završetku prikazivanja filma, prva je govorila jedna od predstavnica srebreničkih žrtava:

“Samo mi žrtve znamo kako je živjeti kad vas zadese ovako strašne stvari. Kako da dijete od šest godina nastavi živjeti nakon nečeg ovakvog? Ali ipak, ova šansa da kažemo šta nam se desilo pred Tribunalom je vrlo bitna. Bez toga ne bismo ništa imale danas, baš ništa.”

Nakon toga je usledila emotivna rasprava, tokom koje su mnoge od žena istakle važnost obrazovanja i porodice u sprečavanju ovakvih zločina u budućnosti. Rasprava se takođe fokusirala na reintegraciju žrtava seksualnog nasilja u društvo. Iako Tribunal pruža materijalnu i psihološku podršku onima koji svedoče pred njim tokom njihovog boravka u Hagu, postoji nedovoljna dugoročna podrška žrtvama, od kojih se mnoge suočavaju s ogromnim poteškoćama u ponovnoj izgradnji vlastitih života u selima, manjim i većim gradovima u kojima žive. Osim toga, mnoge žrtve i dalje čekaju na pravdu dok se u isto vreme bore protiv društvene stigmatizacije kojoj su često izvrgnute.

U zaključku, jedna od žena je izjavila: “Ovo je važan film jer niko u celom regionu ne priča o ovome, samo žrtve. Ovo treba prikazivati u celom regionu, da se ne zaboravi, ali isto tako napraviti i druge edukativne filmove.”