Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Doprinos Outreacha simpozijumu o seksualnom nasilju

Amsterdam, 10. mart 2013.

Predstavnik Outreach programa Petar Finci danas je učestvovao na simpozijumu pod nazivom - ‘Silovanje: seksualno nasilje u eri genocida’ – koji je organizovao NIOD institut za istraživanje rata, holokausta i genocida, sa sedištem u Amsterdamu. Na simpozijumu su prikazani filmovi, održana predavanja i diskusije kako bi se sagledali različiti pojavni oblici seksualnog nasilja za vreme rata i genocida, uključujući II svetski rat, rat u Kongu, genocid u Ruandi i ratove u bivšoj Jugoslaviji.

Petar je ukratko predstavio dostignuća MKSJ-a u krivičnom gonjenju za zločine seksualnog nasilja kao uvod pre prikazivanja filma I Came to Testify (Došla sam da svedočim). Ovaj dokumentarni film, u produkciji američke Public Broadcast Service (Javna radio-difuzna služba), bavi se suđenjem u predmetu Kunarac i drugi vođenim pred MKSJ-em, koje je do danas najveće suđenje pred nekim međunarodnim sudom koje se odnosilo isključivo na optužbe za seksualno nasilje.

Nakon projekcije, Petar je sumirao predmete koji su usledili nakon predmeta Kunarac i drugi, koncentrišući se na one koji su uključivali optužbe za seksualno nasilje u sklopu kampanje vršenja genocida, i odgovarao na pitanja iz publike.

Martine van den Heuvel, jedna od organizatora ovog simpozijuma, izjavila je da je ovaj skup “bio veoma uspešan … Naučili smo puno toga i dobili mnogo širu perspektivu o ovoj temi”.