Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Film koji potiče na razmišljanje pokrenuo fascinantnu diskusiju

Tuzla, 19. april 2012.

Outreach program MKSJ-a je 18. aprila 2012. organizovao prikazivanje svog dokumentarnog filma “Kraj nekažnjivosti: seksualno nasilje pred Tribunalom” u Tuzli, Bosna i Hercegovina (BiH), u okviru javnog dijaloga o seksualnom nasilju u ratu i odgovornosti države. Skupu je prisustvovalo oko 40 gostiju, uključujući žrtve, predstavnike vladinih i nevladinih organizacija, članove akademske zajednice i novinare.

Ovaj javni dijalog, koji je organizovan u saradnji s organizacijama TRIAL i Medica Zenica, uz podršku misije UN Women u BiH, ukazao je na izazove, propuste i napore u ostvarenju pravde i odštete za preživjele seksualnog nasilja iz rata u BiH.

Komentarišući vrijednost filma, doc.dr.sc Mevludin Hasanović, neuropsihijatar i predsjednik udruženja psihijatara Tuzlanskog kantona, izjavio je: “Dokumentarni film o seksualnom nasilju je veoma informativan i skoncentrisan na bitne stvari vezane za ovaj zločin. On potiče ljude da razmišljaju u kakvom smo pravnom okviru živjeli do sad i kako ići dalje nakon okončanja rada Tribunala. Film treba koristiti u javnoj edukaciji ljudi i on je veoma važan za liječenje traumatizovanih kroz pričanje traumatske priče. Žrtve treba potaći u traženju svojih prava bez osjećaja srama, a čitavu zajednicu da shvati o kako teškoj povredi humanitarnog prava je riječ.”

Jedna od učesnica, Branka Antić-Štauber, direktorica NVO “Snaga žene” iz Tuzle, izjavila je: “Iako ovaj film može djelovati retraumatizirajuće, kao flash-back na ratna zbivanja, on ima veoma važnu dimenziju koja nas vodi ka tranzicijskoj pravdi, jer su obuhvaćene sve žrtve ovog zločina u BiH. Svjedočenje žrtava iz sva tri naroda zapravo govori da se taj zločin svima nama dogodio što će doprinijeti prevazilaženju nepovjerenja i pomirenju.”

Nakon projekcije filma održan je okrugli sto. Panelisti, među kojima su bili predstavnik Sekretarijata MKSJ-a Almir Alić, predstavnica TRIAL-a Selma Korjenić, glavni tužilac Tužilaštva u Tuzli Šesenam Ćosić, direktorica Medica Zenica, Sabiha Haskić i Jasna Zečević, direktorica Vive žene iz Tuzle, govorili su o obavezi države da obezbijedi pozivanje na odgovornost za zločine seksualnog nasilja u ratu i reparaciju za žrtve, podršci žrtvama i svjedocima, kao i izazovima sa kojima se suočava lokalno pravosuđe u procesuiranju ove vrste zločina.

Prikazivanje filma u Tuzli jedno je od četiri slična događaja koji će se tokom aprila i maja 2012. održati još u Sarajevu, Mostaru i Prijedoru s ciljem uključivanja šire zajednice u tim područjima u dijalog o vrlo važnim pitanjima kojima se ovaj film bavi.