Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Holandski studenti u posjeti uredu MKSJ-a u Sarajevu

Sarajevo |

Ured MKSJ-a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), danas je ugostio 26 studenata postdiplomskih studija Slobodnog univerziteta u Amsterdamu (Vrije Universiteit Amsterdam ili VU) koji su upoznati s radom Tribunala.

Tokom posjete, koja je organizovana u okviru šireg studijskog putovanja po regionu, studenti su se uključili u dinamičnu diskusiju s predstavnikom MKSJ-a, g. Almirom Alićem, o dostignućima i trenutnim aktivnostima Tribunala.

Holandski studenti su pokazali veliko interesovanje za rad Outreach programa MKSJ-a, prepoznavši važnost efikasne komunikacije između Tribunala i zajednica na području bivše Jugoslavije. Takođe ih je zanimalo da saznaju više o ulozi koju Tribunal ima u pomaganju građanima u regionu da se suoče s događajima iz nedavne prošlosti i borbi protiv poricanja zločina počinjenih tokom sukoba.

Nakon prezentacije jedan od studenata je izjavio: “Sada shvatam značaj suđenja za ratne zločine u širem kontekstu tranzicione pravde. Nadam se svijetlijoj budućnosti za sve zajednice u BiH”.