Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Hrvatski studenti diskutuju o zločinima seksualnog nasilja

Zagreb, 24. siječnja 2012.

Christopher Fry i Klara Dokmanović iz ureda Outreach programa MKSJ-a u Zagrebu danas su održali prezentaciju o seksualnom nasilju počinjenom u ratu grupi od 25 studenata koji učestvuju u obrazovnom “Mirovno obrazovanje”. Ovaj interdisciplinarni program o ljudskim pravima koji se održava u zagrebačkom Centru za mirovne studije promovira nenasilje i društvene promjene putem edukacije, istaživačkog rada i aktivizma.

Tijekom prezentacija prikazana je kratka sedmominutna verzija dugometražnog dokumentarnog filma Outreach programa o seksualnom nasilju nakon čega je uslijedilo vrijeme posvećeno pitanjima i odgovorima. Studenti su postavljali brojna pitanja u vezi s nacionalnim zakonodavstvom i krivičnim progonom (ili njegovim ne vođenjem) za zločine seksualnog nasilja, te o pionirskim postignućima MKSJ-a i sudskoj praksi koju je stvorio u ovoj oblasti prava.