Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Još jedna uspešna prezentacija u srednjoj školi

Peć, 21. oktobar 2013

Više od 35 učenika Gimnazije “Ali Hadri” u Peći danas je prisustvovalo prezentaciji predstavnika Inicijative mladih za ljudska prava o radu i dostignućima Tribunala, koja je organizovana u saradnji s  Outreach programom MKSJ.

Peć je teško stradala tokom sukoba na Kosovu 1999. godine, i učenici su stoga prirodno bili zainteresovani da čuju o predmetima kojima su obuhvaćeni zločini na njihovom području, naročito postupak protiv bivših pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova Ramusha Haradinaja, Idriza Balaja i Lahija Brahimaja. Predavači su objasnili razloge zbog kojih je naloženo delimično ponavljanje suđenja u tom predmetu, što je poslužilo kao osnova za diskusiju o važnosti zaštite svedoka.

Iako su ih najviše interesovala suđenje za navode o zločinima počinjenim na Kosovu, učenici su preko sredstava javnog informisanja takođe upoznati sa suđenjem bivšem vođi bosanskih Srba, Radovanu Karadžiću, i izrazili zadovoljstvo što mogu da saznaju više o ratnim dešavanjima u ostatku bivše Jugoslavije.
 

Na kraju prezentacije, učenici su se o njoj izrazili vrlo pozitivno, a zamenik direktora škole se takođe ukratko osvrnuo na važnost ovakvih inicijativa za razvijanje svesti među mladim generacijama o temama koje nisu uvek obuhvaćene nastavnim programom.