Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Još jedna uspješna prezentacija i poziv za ponovni posjet

5. ožujka 2013., Zadar

Klara Dokmanović iz programa Outreach a Tribunala danas je posjetila gimanziju  “Franje Petrića” u Zadru, povijesnom središtu regije sjeverne Dalmacije, kojeg su tijekom rata često granatirale snage Jugoslavenske narodne armije pod kontrolom Srba.

Brojni obližnji gradovi i sela također su bili izloženi napadima, a vjerojatno najokrutniji incident bio je pokolj u Škabrnji u kojem je 86 ljudi ubijeno. Taj je zločin bio dijelom četiri optužnice koje je podigao MKSJ.

Učenici su postavljali brojna pitanja tijekom i nakon prezentacije. Među temama koje su ih zanimale bio je pitanje o kriterijima koji su primjenjivani prilikom odlučivanja o prosljeđivanju više predmeta s MKSJ-a lokalnim pravosuđima.

Ravnateljica gimnazije pohvalila je prezentaciju i pozvala program Outreach da ponovno posjeti školu i održi slične prezentacije u budućnosti.