Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Međunarodni sud predstavljen srednjoškolcima na Kosovu

Gnjilane, 7. oktobar 2013.

Inicijativa mladih za ljudska prava na Kosovu (YIHR KS) je u saradnji s Outreach programom MKSJ danas održala prezentaciju o radu i dostignućima Međunarodnog suda za 35 učenika završnog razreda srednje škole u Gnjilanu.

Tokom prvog dela prezentacije predstavnici Inicijative mladih su predstavili kratak istorijat MKSJ i osvrnuli se na predmete u vezi s Kosovom. Nakon toga je usledila projekcija više snimaka svedočenja svedoka pred Međunarodnim sudom.

U otvorenoj diskusiji koja je usledila učenici su predavačima postavljali brojna pitanja. Učenike su najviše interesovali predmeti neposredno vezani za Kosovo, poput postupaka protiv Ramusha Haradinaja i Slobodana Miloševića, ali su takođe bili zainteresovani da saznaju više o aktuelnim suđenjima Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću. Interesovalo ih je da li optuženi koji su oslobođeni krivice imaju pravo na kompenzaciju, a takođe su se pitali zašto je suđenje Miloševiću prekinuto nakon njegove smrti. Predavači su objasnili da Međunarodni sud ne daje kompenzaciju licima oslobođenim krivice i da je osnovni princip pravde da se pokojnicima ne sudi.

Prezentacija je odlično primljena među učenicima, a zamenik direktora je pozvao predstavnike YIHR KS da u školi održe slične prezentacije u budućnosti.