Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

MKSJ organizovao radionicu za profesore srednjih škola u Mostaru

Mostar |

Predstavnik Tribunala, g. Almir Alić, održao je 20. oktobra 2016. jednodnevnu radionicu „obuke trenera“ u Mostaru za profesore šest srednjih škola. Radionica, koja je održana u sklopu projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima, imala je za cilj da obuči srednjoškolske profesore za držanje kvalitetnih prezentacija o radu i naslijeđu Tribunala učenicima u njihovim školama.

Profesori istorije, sociologije, demokratije i ljudskih prava upoznati su s osnivanjem, mandatom i najznačajnijim dostignućima Tribunala, te su im ustupljeni didaktički i informativni materijal za korištenje u prezentacijama.

Jedan od profesora, g. Haris Duraković, naglasio je važnost interakcije između pravosudnih i obrazovnih institucija cijeneći da: „U obrazovnom sistemu BiH rat 1992.-1995. je tabu tema ili se o njemu govori neobjektivno i pristrasno - izbjegavajući suočavanje s prošlošću, koje je jako bitno za budućnost. Bilo bi dobro da sa ovim radionicama bude upoznato što više učenika, ne samo u BiH, bego i u susjednim zemljama.“

Ostali učesnici su naglasili značaj koji prezentacije o Tribunalu i njegovom radu imaju za srednjoškolske učenike. Prema riječima prof. Amire Đeko, “prezentacija za učenike srednjih škola je vrlo korisna u svrhu podizanja njihove svijesti i izgradnje objektivnog i samostalnog mišljenja i pogleda na događaje iz proteklog rata.”

Profesori gimnazije „Fra Grga Martić“, Druge gimnazije, Srednje medicinske škole, Srednje ekonomske i ugostiteljsko-trgovačke škole, Srednje elektrotehničke škole, Mašinsko- saobraćajne škole i Građevinsko- geodetske škole iz Mostara će prve samostalne prezentacije o MKSJ-u za svoje učenike održati tokom novembra i decembra 2016. godine.

Slične radionice su prethodno organizovane za srednjoškolske profesore u Sarajevskom i Tuzlanskom kantonu u BiH.