Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mladi aktivisti iz Hrvatske upoznati s radom Tribunala

Zagreb |

Predstavnik Outreach programa MKSJ-a, Almir Alić, otputovao je u Zagreb, gdje je održao prezentaciju o radu Tribunala grupi od 14 mladih aktivista. Prezentacija je održana u sklopu projekta „Unapređenje društvenih mehanizama praćenja i zagovaranja ljudskih prava“, koji provodi dugogodišnji partner Outreach programa, Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj.

Almir Alić je mladim aktivistima predstavio kratak pregled povijesti MKSJ-a, uključujući i to kako je  osnovan, njegov mandat i opće statističke podatke o broju optuženih i osuđenih lica pred Tribunalom. Posebnu pažnju je posvetio praksi MKSJ-a u presuđivanju za genocid i zločine seksualnog nasilja počinjenog u ratu.

Almir Alić je objasnio da je MKSJ bio prvi međunarodni kazneni sud koji je izrekao osude za genocid za zločine počinjene u Europi. Dodao je da je u postupku protiv  Radislava Krstića u travnju 2014. Žalbeno vijeće utvrdilo da pogubljenje više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana počinjeno u Srebrenici, nakon što su snage bosanskih Srba preuzele kontrolu nad tim gradom, predstavlja djelo genocida.

Govoreći o kaznenom progonu za zločine seksualnog nasilja počinjenog u ratu, Almir Alić je naglasio da je Tribunal imao povjesnu ulogu u utiranju puta za oštrije presuđivanje za takve zločine širom svijeta. Dodao je da je više od jedne trećine osuđenih pred MKSJ-om proglašeno krivim za zločine koji uključuju seksualno nasilje.

Inicijativa mladih za ljudska prava u Hrvatskoj je nevladina organizacija koja se bavi zaštitom i promicanjem ljudskih prava, osnaživanjem mladih za pokretanje procesa koji pridonose stvaranju demokratskih zajednica i otvorenog društva koje se temelji na punom poštivanju ljudskih prava.