Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mladi na Kosovu upoznati s MKSJ

Priština, 9. oktobar 2013.

Inicijativa mladih za ljudska prava s Kosova (YIHR KS) u partnerstvu s Outreach programom MKSJ danas je održala prezentaciju o radu i dostignućima Tribunala za učenike srednje škole “Gjin Gazulli” u Prištini.

Predstavnici YIHR KS su 45 učenika na početku upoznali s kratkim istorijatom MKSJ, uključujući kada i zašto je osnovan, koji mu je mandat i koliko lica je do sada optuženo i osuđeno. Predavanje se zatim fokusiralo na predmete koji se odnose konkretno na Kosovo, uključujući predmete Slobodan Milošević, Vlastimir Đorđević, Haradinaj i drugi i Limaj i drugi. Učenicima su takođe prikazani video snimci tri svedočenja svedoka pred Tribunalom. U poslednjem delu prezentacije se govorilo o doprinosima MKSJ međunarodnom krivičnom pravu i pomirenju u regionu.

Po završetku predavanja, na pitanje da li su i pre današnje prezentacije znali nešto o Tribunalu, većina učenika je odgovorila da nisu, ali da su sada zainteresovani da saznaju više. Predavači su objasnili da se informacije o Tribunalu mogu lako naći na
 

vebsajtu Tribunala i raznim društvenim mrežama. Zamenik direktora škole se na kraju zahvalio predavačima i istakao važnost ovakvih inicijativa za podizanje svesti među mladima o novijoj istoriji njihovog regiona.