Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mladi u Srbiji se slažu da sve žrtve zaslužuju podršku

Beograd, 28. februar 2013.

Predstavnica Outreach programa Tribunala u Srbiji, Morgiana Brading, danas je na poziv Fondacije Konrad Adenauer održala predavanje o radu Tribunala grupi od otprilike 30 mladih iz  Beograda, Kragujevca, Novog Sada i Novog Pazara, koji su svi ili aktivni u nekoj nevladinoj organizaciji ili političkoj partiji.

Nakon prezentacije usledila je diskusija koja se ticala različitih percepcija Tribunala u državama u regionu. Neki od mladih u publici su izjavili da su nedavno posetili Zagreb, Sarajevo i Potočare (lokaciju memorijalnog centra posvećenog žrtvama genocida u Srebrenici), i imali priliku da razgovaraju s mladima u Bosni i Hrvatskoj. Izjavili su da su im ta iskustva bila otkrovenje i da su po prvi put shvatili koliko su zapravo različita viđenja drugih ljudi o sukobima na Balkanu.

Jedan učesnik je izjavio: “Čuo sam toliko toga o Srebrenici i bio sam prilično ljut zbog toga što nam se pripisuje [Srbima]. Prošle godine sam otišao u Potočare da se sam uverim i bio šokiran koliki je utisak to ostavilo na mene. Kada ugledate groblje, zaustavite se u mestu. I sve što ste mislili da znate se promeni. Slušati političare posle toga, koji pokušavaju da umanje tu tragediju vas ostavlja bez teksta zbog tolikog nepoštovanja”.

Morgiana je dalje objasnila zašto MKSJ podiže optužnice protiv pojedinaca a ne grupa ili država, čime sprečava da se krivica pripisuje svom stanovništvu. Publika se složila s ovim, a takođe su bili mišljenja da insistiranje na podršci optuženima i briga samo za žrtve koje su pripadnici svoje nacije nije dobra politika. “Žrtva je žrtva, bez obzira odakle je” izjavio je jedan učesnik.

Na kraju intenzivne diskusije koja je trajala duže od dva sata jedan od mladih učesnika je rekao:

“Sve u svemu, dok Srbija ne uradi ono što je uradila Nemačka, i propisno se izvini, prizna zločine i možda podigne spomenik, kao što je spomenik žrtvama Holokausta u Berlinu, u regionu neće doći do pomirenja”.