Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mostarski profesori održali predavanja o Tribunalu

Mostar |

Profesori srednjih škola u Mostaru održali su seriju prezentacija o MKSJ-u za učenike u svojim školama nakon nedavno održane radionice koja je imala za cilj da obuči srednjoškolske profesore za držanje predavanja o radu Tribunala.

Dana 7. novembra 2016. godine, učenici Druge gimnazije prisustvovali su predavanju profesora Harisa Ćorajevića koji je govorio o doprinosu suđenja za ratne zločine u procesu postkonfliktnog oporavka na prostoru bivše Jugoslavije. Učenici su postavljali pitanja o složenosti istražnih procesa, posebno u slučajevima gdje su počinioci pokušali prikriti tragove zločina. Narednog dana, profesor istorije Haris Duraković govorio je o radu Tribunala učenicima Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole i odgovarao na pitanja o presudama MKSJ-a.

Dana 19. novembra 2016. profesorica Amira Džeko je organizovala predavanje o MKSJ-u za učenike Srednje elektrotehničke škole. Dvosatno predavanje su obilježila brojna pitanja u vezi sa zločinima iz nadležnosti Tribunala, posebno zločinima protiv čovječnosti i genocidom. Dan kasnije, profesor sociologije Amer Bahtijar razgovarao je s učenicima Srednje medicinske škole o važnosti suočavanja s prošlošću, naglašavajući važnost koncepta individualne krivične odgovornosti. Istakao je da su zločini činjeni na svim stranama tokom sukoba na prostoru bivše Jugoslavije, te da je ratne zločine moguće počiniti i tokom onoga što izgleda kao čin odbrane. Takvo kritičko razmišljanje potaklo je brojna pitanja učenika i nevjerovatnu otvorenost za diskusiju o teškim temama iz nedavne prošlosti na ovim prostorima.

Mostarski profesori planiraju nastaviti tematizirati rad i naslijeđe Tribunala u okviru svojih nastavnih predmeta.