Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mostarski studenti ujedinjeni po pitanju pravde

Mostar, 18 oktobar 2012

Studenti nekad podijeljenog grada Mostara juče su razmijenili svoja zajednička interesovanja za pravdu, što je važan korak na putu poskonfliktne obnove i pomirenja. Mladi na pravnim fakultetima Sveučilišta i Univerziteta “Džemal Bijedić” u Mostaru prisustvovali su predavanju Aleksandra Kontića, Šefa tima za tranziciju i proslijeđivanje predmeta Tužilaštva MKSJ. Kao što je i očekivano, teme pravde i obnove nakon nasilja rata odzvanjale su veoma glasno u ovom gradu, čiji centar još uvijek nosi ožiljke sukoba. Mostarom i dalje domiraju porušene zgrade, nijemi svjedoci važnosti mira i suživota u ovom turbulentnom regionu.

Predavanja su privukla veliki broj studenata, i na oba fakulteta više od stotinu studenata imalo je priliku slušati o doprinosu Tužilaštva MKSJ procesuiranju odgovornih za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji. Studenti Sveučilišta u Mostaru su serijom pitanja o genocidu, pokazali veliko zanimanje za ovu povredu međunarodnog humanitarnog prava. Interesovali su se za to kako je genocid definisan u međunarodnom pravu i koje su glavne presude MKSJ-a u vezi s ovim zločinom. Jedan student završne godine je upozorio na opasnost of poricanja genocida od strane političara koji negiraju pravno utvrđene činjenice, i naglasio da je za pomirenje važno da se dođe do zajedničke interpretacije događaja.