Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Mostovi povjerenja i prijateljstva: obezbjeđivanje mirne budućnosti za Balkan

Sarajevo, 11. i 12. jun 2012.

Deveti Sarajevo Kid's festival ponudio je raznovrsan program za više od 40.000 učenika osnovnih škola iz cijele Bosne i Hercegovine (BiH).

Pod motom "svi različiti, svi jednaki", festival je kombinovao na desetine radionica, štandova, filmova, performansa, zabavu i edukaciju s ciljem da poveća samosvijest mladih generacija u BiH, izgradi međuentitetske veze, promoviše međusobno razumijevanje među različitim etničkim grupama i stvori povjerenje u budućnost Bosne u evropskom okruženju.

Predstavnici Outreach programa i Tužilaštva MKSJ-a su 11. i 12. juna 2012. održali niz interaktivnih prezentacija u sklopu festivala za preko 250 učenika iz Sarajeva, Fojnice, Ključa, Istočnog Sarajeva, Goražda, Prače, Istočnog Doboja, Ilijaša, Podlugova, Srednjeg, Kreševa, Busovače, Orašja i Visokog. Uprkos činjenici da su rođeni mnogo godina nakon završetka sukoba u bivšoj Jugoslaviji, učenici su pokazali veliko interesovanje za rad MKSJ-a, a mnogi od njih su izjavili da su upoznati s više predmeta koji su trenutno u toku u sudnicama Tribunala.

Učenike su potresle scene zapaljenih domova i uplakanih izbjeglica i u diskusiji s predstavnicima Outreach programa su rekli da prepoznaju važnost humanitarnog prava i MKSJ-a, u smislu kažnjavanja zločinaca i podrške pomirenju u postkonfliktnim društvima.

Jedna učenica osmog razreda iz Goražda je pitala: "Šta mladi treba da urade da obezbijede da se takvi ratovi više nikada ne vode?"

Odgovor su ponudile na hiljade njenih vršnjaka iz cijele Bosne i Hercegovine koji su uživali u lijepom vremenu u gradu kulturnog preplitanja, gradeći nove i, nadajmo se, dugotrajne mostove povjerenja i prijateljstva.