Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Na projekciji dokumentarca Outreach programa o iskustvu svedočenja

18. mart 2014., Sarajevo

Treći po redu dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ-a, Njihovim očima: svjedoci pravde danas je prikazan u kinu Meeting Point u Sarajevu, Bosna i Hercegovina.

Ovoj projekciji, koja je privukla značajnu medijsku pažnju, prisustvovali su i predstavnici udruženja žrtava, dugih nevladinih organizacija, akademskih ustanova i bosanskohercegovačkog pravosuđa, kao i zainteresovani pojedinci. Nakon projekcije, prisutni su učestvovali u dužoj diskusiji o iskustvu svjedočenja pred jednim međunarodnim krivičnim sudom.

Tokom debate, bivša svjedokinja pred MKSJ-em, i jedna od protagonistkinja filma, gđa Minka Čehajić, je izjavila: “osjećala sam moralnu obavezu da dođem na sud i svjedočim i jako sam zadovoljna što sam to učinila. Nemam sumnje da bih to ponovo uradila, ukoliko bi bilo potrebno”.

U izjavi nakon projekcije, gđa Munira Subašić, predsjednica Udruženja majki enklava Srebrenica i Žepa je rekla: “Moje svjedočenje [pred sudom BiH] pružilo mi je priliku da odgovorim na pitanja na koja sam od same sebe tražila odgovor. Nekada bih navečer ležala u krevetu i samoj sebi postavljala pitanja, a sljedećeg dana bih na njih odgovorila pred sudom. I vrijedilo je to učiniti.”

Diskusija koja je uslijedila nakon projekcije pružila je uvid u neka od pitanja s kojima se svjedoci mogu susresti pred MKSJ-em, ali isto tako i pred lokalnim sudovima, prvenstveno pitanje sigurnosti. Predstavnici Outreach programa objasnili su neke od mjera zaštite pred Tribunalom, ali su takođe naglasili važnost saradnje s organima bezbjednosti u regionu u pružanju najbolje moguće zaštite svjedocima.

Ovaj skup završen je prijemom na kojem su učesnici u neformalnoj atmosferi diskutovali o važnosti toga da buduće generacije imaju pristup arhivu Tribunala, kao i dugoročnoj vrijednosti koje će dokumentarni filmovi Outreach programa dati generacijama studenata, istraživača i drugih zainteresovanih da saznaju više o radu MKSJ-a i važnosti svjedočenja svjedoka.