Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Najbolji njemački studenti na predavanju o MKSJ

Sarajevo |

Grupa od šezdeset najboljih studenata društvenih nauka iz cijele Njemačke posjetila je danas terenski ured MKSJ-a u Sarajevu kako bi se upoznala s radom Tribunala. Posjetu je organizovala Državna akademska fondacija Njemačke (Studienstiftung des Deutschen Volkes) i deo je studijskog putovanja koje za cilj ima upoznavanje s izazovima koje pred lokalne zajednice postavlja proces evropskih integracija, s naročitim fokusom na etničke i društvene konflikte na Balkanu nakon raspada Jugoslavije.

Almir Alić, predstavnik Sekretarijata Tribunala u BiH istakao je da je MKSJ pokrenuo proces krivične odgovornosti za teške zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije. Almir je studentima govorio o uticaju  suđenja za ratne zločine na jačanje vladavine prava u regionu, te njihovoj važnosti u smislu ostvarenja satisfakcije za žrtve. Interesovanje njemačkih studenata za ove teme bilo je veliko, a njihova pitanja brojna, te je predviđeno dvočasovno vrijeme za prezentaciju produženo za dodatnih pola sata.

Za Juliu Obermier, dvadesetpetogodišnju studenticu postdiplomskog studija na Triniti koledžu u Dablinu prezentacija o MKSJ-u je bila najbolja od svih koje su imali tokom studijskog putovanja: „S obzirom da sam ranije malo proučavala  međunarodno krivično pravo, naročito mi se dopalo to što je predavač govorio jasnim jezikom koji je lako razumljiv i onima koji nisu pravnici, ali istovremeno i navodio precizne definicije iz Statuta MKSJ-a.“