Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Najnoviji dokumentarni film Outreach programa prikazan na WARM festivalu u Sarajevu

Sarajevo |

Najnoviji dokumentarni film Outreach programa MKSJ-a Apsolutna zabrana: zločin mučenja pred MKSJ imao je prvu javnu projekciju verzije na bosasnkom/hrvatskom/srpskom jeziku danas na “WARM Festivalu” u Sarajevu. Ovaj festival, kojeg jednom godišnje organizuje Fondacija “WARM”, posvećen je izvještavanju o ratu, umjetnosti i memorijalizaciji i okuplja novinare, umjetnike, istoričare, istraživače i aktiviste koji, u skladu s misijom ove Fondacije, dijele “zajedničku strast za pričanje priča s izuzetnošću i integritetom”.

Apsolutna zabrana: zločin mučenja pred MKSJ predstavlja pregled rada Tribunala u presuđivanju za zločine mučenja i okrutnog postupanja i njegovog važnog doprinosa definisanju tih zločina u kontekstu ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti. To je sedmi po redu dugometražni dokumentarni film u produkciji Outreach programa MKSJ-a produciran u sklopu napora da se rad i postignuća Tribunala približe publici na području bivše Jugoslavije i širom svijeta.

Projekciji je prisustvovalo više od 50 aktivista, predstavnika akademske zajednice i novinara, nakon čega je upriličena diskusija s producentom Petrom Fincijemkoja je uglavnom bila usredsređena na pitanje kako se ogromno naslijeđe Tribunala može koristiti u svrhu unapređenje procesa tranzicijske pravde. Veteran novinarstva Roy Gutman, dobitnik Pulitzerove nagrade i izvještač s terena za vrijeme sukoba u bivšoj Jugoslaviji  postavio je pitanje o tome koja je ciljna publika za filmove u produkciji Outreach programa. Finci je naglasio da se ovi filmovi prevashodno produciraju za korišćenje u nastavi u bivšoj Jugoslaviji kao i širom svijeta, ali da imaju i svoj zaseban život online, gdje su ih do sada gledale na desetine hiljada gledalaca. Tanya Domi, s Univerziteta Columbia u New Yorku, je komentarisala da ona redovno koristi filmove u produkciji Outreach programa u predavanjima svojim studentima jer prikazuju ljudski aspekt koji stoji iza optužnica i presuda Tribunala.

Outreach program MKSJ-a velikodušno podržava Evropska unija.