Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Nastavnici istorije upoznati s aktivnostima Tribunala namijenjenim mladima

Sarajevo |

Predstavnik MKSJ-a u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), g. Almir Alić, je tokom trodnevne radionice pod nazivom Učenje istorije koja još nije „istorija“ u organizaciji Evropskog udruženja predavača istorije (Euroclio) govorio je o projektu Outreach programa Tribunala namijenjenom mladima. U radionici je učestvovalo više od trideset nastavnika istorije s prostora bivše Jugoslavije i drugih aktera koji djeluju na polju tranzicijske pravde. Učesnici su identifikovali izazove u nastavi nedavne prošlosti u regionu i diskutovali o njima.

Gospodin Alić je zajedno s ambasadorom Austrije u BiH, predstavnicima OSCE-a i Delegacije Evropske unije u BiH učestvovao u panelu pod nazivom Zašto treba da govorimo o 1990-tim u BiH? Gospodin Alić je govorio o radu i postignućima Tribunala i njegovoj ulozi u procesima tranzicijske pravde u regionu, s posebnim osvrtom na aktivnosti namijenjene mladima u regionu.

Ova radionica predstavlja dio šireg projekta Euroclia koji ima za cilj da doprinese kulturi sjećanja u Evropi. Ovaj projekat nastoji da podigne svijest među nastavnicima u učenicima da su zajednički pristupi u nastavi istorije o vrlo osjetljivim događajima iz nedavne prošlosti mogući.