Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Nesvakidašnja hrvatska škola ugostila prezentaciju o MKSJ-u

Beli Manastir, 8. travnja 2013.

Predstavnica Outreach programa Morgiana Brading danas je posjetila učenike srednje škole u Belom Manastiru u istočnoj Hrvatskoj.

Škola u Belom Manastiru je neobična jer, zbog sve manjeg broja učenika koji je posljedica niskog nataliteta tokom i nakon sukoba na Balkanu, tri škole su smještene pod jednim krovom. Kako je profesorica povijesti objasnila Morgiani, novu mješovitu školu pohađaju učenici hrvatske, srpske i mađarske nacionalnosti, koji se svi slažu i dobro surađuju i gotovo nikad nisu pogođeni političkim i etničkim tenzijama koje povremeno nastaju u školama u drugim gradovima.

Profesorica je također napomenula da će učenici uskoro imati predavanje o sukobima u bivšoj Jugoslaviji tokom nastave povijesti u svibnju, te da će se o MKSJ-u govoriti u nastavnom programa, te da je Morgianina prezentacija poslužila kao savršen uvod u ovu temu.

Diskusija nakon prezentacije dotakla se mnogih tema, uključujući priznanje krivice i dogledno zatvaranje Tribunala. Morgiana je učenicima govorila o Mehanizmu za međunarodne krivične sudove koji će preuzeti brojne ključne funkcije MKSJ-a tokom narednih godina.