Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Novinari iz bivše Jugoslavije u poseti Tribunalu

Hag, 1. novembar 2013.

Danas je okončana jednonedeljna poseta MKSJ-u grupe od osam novinara iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije.

Ključni element tokom poslednjeg dana posete bio je okrugli sto na kojem su novinari iz regiona diskutovali s predstavnicima BBC-ja, Instituta za izveštavanje o ratu i miru (Institute for War and Peace Reporting) i novinske agencije Beta o izazovima izveštavanja o suđenjima za ratne zločine. Uprkos brojnim izazovima s kojima se susreću novinari koji izveštavaju o suđenjima za ratne zločine, opšti zaključaka je da budućnost izveštavanja o suđenjima za ratne zločine 'nije crna', iako su se svi okupljeni složili s novinarkom BBC-ja Annom Holligan kada je sugerisala da “novinari treba da nastave da traže nove perspektive iz kojih bi posmatrali tako dugotrajne sudske postupke”.

Vrhunac posete, po mnogim od novinara, bio je sastanak s čelnim ljudima MKSJ, predsednikom Theodorom Meronom i tužiocem Sergeom Brammertzom.

‘Poseta je bila izuzetno korisna prilika za izvještače da se upoznaju sa radom Tribunala i razgovaraju sa najvišim rukovodstvom, što može pomoći otklanjanju pogrešnih shvatanja o Tribunalu u regionu”, rekla je novinarka Balkanske mreže istraživačkog novinarstva (BIRN), Erna Mačkić.

Aleksandar Roknić, novinar beogradskog lista Danas, posebno je istakao kao značajnu priliku da se sretne i razgovara sa predsednikom i tužiocem MKSJ. "Posebno interesantan mi je bio razgovor sa predsednikom MKSJ-a Theodorom Meronom koji je bio jako otvoren za razgovor i pružio nam je jedan širi pogled na način funkcionisanja međunarodne pravde u jednoj ovakvoj instituciji kao što je Tribunal".

Tokom cele sedmice novinari su imali priliku da se sretnu s predstavnicima Službe za komunikacije, Službe za žrtve i svedoke, zapovednim osobljem Pritvorske jedinice MKSJ, advokatima Tužilaštva i odbrane, kao i jednim pravnim savetnikom Mehanizma za međunarodne krivične sudove.

Evaluacijski formulari koje su novinari popunili na kraju posete bili su puni pozitivnih komentara, a mnogi od novinara su izjavili da im je poseta pružila izuzetno korisne praktične savete i pomoć za praćenje postupaka Tribunalom.

Ovu posetu je organizovao Outreach program MKSJ u saradnji s Balkanskom mrežom istraživačkog novinarstva (BIRN), dugogodišnjim partnerom Outreach programa u regionu bivše Jugoslavije.