Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Novinari sa Balkana u poseti MKSJ

Hag, 4. jun 2014.

Outreach program Tribunala danas je ugostio grupu od devet novinara sa Kosova, iz Bivše Jugoslovenske Republike Makednije i iz Albanije. Posetioci su se sastali s predstavnicima Outreach programa, Službe za medije i Tužilaštva.

Predstavnik Outreach programa Nenad Golčevski upoznao je posetioce s radom i dostignućima MKSJ. Nakon toga su usledila sesija s pitanjima i odgovorima, sa portparolom MKSJ, Magdalenom Spalinskom i šefom Operativnog odeljenja Tužilaštva, Bobom Reidom.

Ovu posetu je organizovala Netherlands Enterprise Agency Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije.
 

Za mene, kao novinara, ova poseta je bila vrlo korisna. Saznao sam kako da dođem do informacija o predmetima MKSJ i imao priliku da se susretnem s osobljem MKSJ koje radi u Službi za medije Tribunala, tako da će mi biti lakše da dođem do informacija na samom izvoru. Što se mene lično tiče, nadam se da će ljudi koje je ovaj sud izveo pred lice pravde biti podsetnik nama koji živimo u regionu da ne ponavljamo iste greške.

Alfred Lela, glavni i odgovorni urednik magazin MAPO i zamenik glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista MAPO, Albanija

Poseta MKSJ za mene je bila impresivna. Saznao sam puno toga, i voleo bih kada bi više novinara sa Balkana posetilo MKSJ. Pristrasno izveštavanje o sukobima na području bivše Jugoslavije je i dalje vrlo prisutno u regionu i verujem da bi novinari sa Balkana mogli uraditi više da se to promeni. Poseta Tribunalu bi im pomogla da budu bolje pripremljeni za to.

Nektar Zogjani, novinar glasila Gazeta jeta ne Kosove i Prishtina Insight, Kosovo