Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Objavljeni pobjednici takmičenja za najbolji esej učenika srednjih škola u regionu

Haag |

Outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) danas je objavio imena pobjednika regionalnog takmičenja za najbolji esej učenika srednjih škola na temu: “Koliko su važna suđenja za ratne zločine za oporavak društva nakon sukoba?”

Hamza Ajanić, učenik Druge gimnazije u Sarajevu, Bosna i Hercegovina (BiH), osvojio je prvu nagradu. Druga nagrada je dodijeljena Ajli Memić iz Srednje medicinske škole u Tuzli, BiH, a treća nagrada Vivian Bister iz Ekonomske i trgovačke škole Čakovec, Hvatska. Predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u BiH će sljedeće sedmice uručiti nagrade pobjednicima.

Učenici srednjih škola iz BiH, Hrvatske, Crne Gore i Srbije pozvani su da podijele svoja mišljenja na zadatu temu, a svrha takmičenja je bila da se mladi podstaknu da iznesu svoje stavove o radu MKSJ-a i njegovom značaju za post-konfliktni oporavak njihovih zajednica.

Na konkurs su pristigli radovi iz skoro stotinu škola širom regije koje je ocijenio žiri sastavljen od predstavnika iz raznih odjeljenja Međunarodnog suda. Žiri je bio impresioniran raznolikošću i kvalitetom eseja u kojima su iznesena različita gledišta na zadatu temu.

Nakon prva dva takmičenja koja su uspješno održana 2013. i 2014. godine za srednjoškolske učenike u BiH, Outreach program je ove godine pokrenuo regionalno takmičenje kako bi dopro do što većeg broja mladih ljudi u bivšoj Jugoslaviji. Slično regionalno takmičenje pokrenuto je u oktobru za studente univerziteta.

Kako se MKSJ približava okončanju svog mandata, Outreach program intenzivira napore da informacije o Međunarodnom sudu i njegovim dostignućima učini pristupačnijim mladima širom regiona bivše Jugoslavije. Na taj način, Outreach program nastoji da promoviše razumijevanje rada Međunarodnog suda i njegovog naslijeđa.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava Vlada Finske.