Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Održana prezentacija putem video-veze za učenike srednje škole u Americi

Haag, 5. novembar 2014.

Grupa od 30-ak učenika Srednje škole Affton iz St. Louisa, SAD, danas je imala nesvakidašnji čas u školi. Naime, učenici su prisustvovali predavanju o radu i dostignućima MKSJ-a, koju je putem video-veze održao šef Outreach programa MKSJ-a, Nenad Golčevski. St. Louis je grad s najvećom populacijom Bosanaca izvan BiH, a 17 posto učenika Srednje škole Affton su pripadnici bosanske dijaspore. Prezentacija je održana u okviru predmeta u kom se izučavaju istorija Bosne i Hercegovine, rat i genocid iz 1990.-ih, te posljedice sukoba.

Nenad je počeo prezentaciju kratkim pregledom istorijata MKSJ-a, uključujući razloge i način njegovog osnivanja, njegov mandat, te broj osoba koje su optužene i osuđene pred Tribunalom. Takođe se razgovaralo i o ulozi svjedoka u radu Tribunala i o njegovim dostignućima na polju individualizacije krivice. Nadalje, učenici su upoznati s doprinosom Tribunala međunarodnoj pravdi, uključujući i njegov pionirski rad u presuđivanju zločina seksualnog nasilja počinjenog u sukobima.

Kroz pitanja učenika otovrila se još jedna tema, a to je da li je i na koji način Tribunal doprinio da se okonča neizvjesnost i donese mir žrtavama ratnih zločina, kao i kakav je njegov uticaj na proces pomirenja u regionu. Osim toga, neki učenici porijeklom iz BiH su pitali da li je Željko Ražnatović - Arkan, koji je tokom ratova bio vođa paravojne formacije poznate kao “Srpska dobrovoljačka garda”, optužen ili krivično gonjen pred Tribunalom. Bili su razočarani kada su saznali da je, iako je bio optužen pred Tribunalom, proces protiv njega okončan jer je umro prije nego što je uhapšen.

Saradnja između Srednje škole Affton i Outreach programa MKSJ-a će se nastaviti i ubuduće, a sljedeća prezentacija je planirana za proljeće 2015. godine.