Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach prezentacija za profesore istorije u Beogradu

Beograd |

Grupa od 45 srednjoškolskih nastavnika istorije iz Srbije prisustvovala je prezentaciji o radu i dostignućima MKSJ koju je održao predstavnik Tribunala u Beogradu, g. Goran Georgijev. Ovaj seminar, koji imao za cilj unapređenje nastave istorije u osnovnim i srednjim školama zajednički su organizovali Evropsko udruženje istoričara (EUROCLIO) i Udruženje za društvenu istoriju Srbije (UDI), održan je 30. oktobra 2016. u Beogradu.

Goran Georgijev je upoznao nastavnike istorije s radom Tribunala i važnom ulogom koju suđenja za ratne zločine imaju u procesu suočavanja s prošlošću. Cilj ove prezentacije bio je da podstakne nastavnike da svoje učenike upoznaju s pitanjima u vezi s radom Tribunala i diskutuju o zločinima počinjenim tokom sukoba devedesetih godina XX veka koristeći sudski utvrđene činjenice. Tokom prezentacije fokus je stavljen na razmenu iskustava i naučenih lekcija Outreach programa MKSJ, s posebnim osvrtom na aktivnosti namenjene mladima u regionu.

Nastavnike je interesovalo da saznaju više o kontaktima koje je Outreach program ostvario sa učenicima srednjih škola i da čuju o njihovim reakcijama na prezentacije o MKSJ. Takođe su tražili savet o tome kako da pristupe temi ratnih zločina počinjenih tokom ratova na području bivše Jugoslavije i suđenjima za ratne zločine koja su usledila.