Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach program Međunarodnog suda započeo drugu fazu prezentacija u hrvatskim srednjim školama

Šibenik, 5. ožujka 2013.

Outreach program Međunarodnog suda pokrenuo je ovog tjedna drugu fazu svog projekta namijenjenog mladima u Hrvatskoj prezentacijom koja je jučer održana za 25 učenika Gimnazije Antuna Vrančića u Šibeniku.

Prezentacija je bila jako dobra. Dobili smo mnogo informacija o funkcioniranju Međunarodnog suda koje nismo mogli saznati iz medijskih izvješća”, izjavila je jedna učenica nakon prezentacije. Stručnjak za školsko obrazovanje Ante Bubačić pohvalio je ovu inicijativu, izjavivši da “slične prezentacije također treba organizirati za nastavno osoblje i nastavnike povijesti”.

Ovim regionalnim projektom Međunarodni sud nastoji se obratiti mladima širom bivše Jugoslavije i potaći njihov interes za mandat Međunarodnog suda i šira pitanja tranzicijske pravde i post-konfliktne obnove koja će obilježavati njihovu regiju još dugi niz godina. Učenici će se upoznati s predmetima koji se odnose na Hrvatsku koji su okončani pred Međunarodnim sudom, načinom na koji su ti predmeti pridonijeli utvrđivanju činjenica o počinjenim zločinima, te utjecajem koji MKSJ ima na razvoj vladavine prava u regiji.

Prezentacije će se ovog tjedna održati u srednjim školama u Gospiću, Zadru, Obrovcu i Kninu, a krajem školske godine u školama u istočnoj Hrvatskoj. Početak serije predavanja na sveučilištima u Hrvatskoj planiran je za svibanj.

Prva faza rada s mladima Outreach programa Međunarodnog suda održana od prosinca 2011. do listopada 2012. godine, i obuhvatila je više od 2.000 učenika srednjih škola i 1.500 studenata iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova, Crne Gore i Bivše Jugoslavenske Republike Makedonije. Druga faza ovog projekta, koji je započeo u Bosni i Hercegovini u veljači 2013., oslanjat će se na prethodne uspjehe i na ono što je do sad naučeno kako bi se intenzivirao utjecaj ovog projekta.

Kako se MKSJ približava završetku svog mandata, Outreach program intenzivira svoje napore da informacije o postignućima Međunarodnog suda učini pristupačnim lokalnim zajednicama. Na taj način, Outreach program nastoji promicati razumijevanje rada Međunarodnog suda i učvrstiti njegovo naslijeđe na području bivše Jugoslavije.

Outreach program uživa kontinuiranu podršku Europske unije, a njegov rad s mladima velikodušno podržava vlada Finske.