Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Outreach programa donirao materijale Bošnjačkom institutu u Sarajevu

Sarajevo, 25. april 2013.

Predstavnik Sekretarijata MKSJ-a u Bosni i Hercegovini (BiH), Almir Alić, uručio je danas vrijednu donaciju materijala nastalih iz sudske prakse Tribunala tokom proteklih dvadeset godina rada predstavnicima Bošnjačkog instituta u Sarajevu. Bošnjački institut posjeduje bogatu arhivu originala i kopija dokumenata iz različitih razdoblja istorije BiH i susjednih zemalja, koja predstavlja važan izvor za proučavanje prošlosti BiH kao i bivše Jugoslavije.

Amila Rizvanbegović-Džuvić, direktorica Bošnjačkog instituta, zahvalila se Almiru na donaciji i istakla: “Dokumentacijski centar Instituta prikuplja i katalogizira svu dostupnu građu i dokumente, štampane strane i domaće materijale, fotografije, audio i video zapise vezane za rat u BiH, što će omogućiti daljnja naučna istraživanja vezana za događaje iz devedesetih godina prošlog vijeka. Materijali MKSJ-a će dodatno obogatiti našu građu vezanu za ratna dešavanja u BiH.