Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Peti ciklus projekta Outreach programa MKSJ-a namijenjenog mladima započeo radionicom obuke predavača u Hrvatskoj

Čakovec |

Outreach program MKSJ-a je 15. rujna 2017. organizirao radionicu za obučavanje predavača u Čakovcu, Hrvatska, za dvanaest srednjoškolskih nastavnika povjesti. Ova radionica je označila početak petog ciklusa uspješnog projekta Outreach programa Tribunala namijenjenog mladima i organizirana je u suradnji s Udrugom za edukaciju i promicanje ljudskih prava.

Tijekom dvosatne radionice, g. Almir Alić, predstavnik Tribunala u Bosni i Hercegovini upoznao je sudionike o radu Tribunala i važnoj ulozi koju suđenja za ratne zločine imaju u procesu suočavanja s prošlošću. Cilj ove radionice je da potakne nastavnike povijesti da, koristeći sudski utvrđene činjenice, sa svojim učenicima razgovaraju o pitanjima u vezi s radom Tribunala i zločinima počinjenim tokom sukoba devedesetih godina XX stoljeća. Prezentacija se nakon toga usredsrijedila na razmjenu iskustava i naučenih pouka Outreach programa MKSJ-a u organiziranju aktivnosti namijenjenih mladima u regiji. Pitanja koja su nastavnici povjesti postavljali tijekom i nakon radionice naglašavaju važnost neposredne komunikacije Tribunala i zajednica u regiji.

Tijekom petog ciklusa projekta Outreach programa namijenjenog mladima, Outreach program MKSJ će nastaviti održavanje predavanja i obuku srednjoškolskih nastavnika na području bivše Jugoslavije. Od pokretanja projekta u prosincu 2011. godine, više od 10.000 studenata i učenika srednjih škola sudjelovalo je u projektu Outreach Programa namijenjenog mladima. Vlada Finske velikodušno podržava rad Tribunala s mladima.