Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Počinjanje od početka, Učenici u Srbiji počinju da stiču znanja o MKSJ

Sremski Karlovci, 15. maj 2012.

Otprilike 25 učenika Karlovačke gimnazije u Sremskim Karlovcima u Srbiji danas se okupilo kako bi prisustvovali prezentaciji predstavnice Outreach programa Morgiane Brading o radu MKSJ.

Učenici su bili fascinirani temom i odmah su na učtiv način prekidali prezentaciju kako bi postavljali pitanja.

Početna tema za koju su bili zainteresovani je bila sam mandat Tribunala jer učenici o ovoj instituciji nisu znali gotovo ništa. Usledila je živa diskusija o različitim vrstama zločina za koje Tribunal krivično goni. Morgiana je objasnila razliku između ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida, dajući primere suđenja vođenih pred MKSJ koji su se bavili zločinima počinjeni u Srebrenici, Brčkom i Prijedoru. Suđenje srpskom logorskom stražaru, Goranu Jelisiću, je potaklo interesovanje učenika, a nakon što su saznali za njegovo priznanje krivice jedna učenica je rekla da se nada da priznanje krivice pojedinca nije sve što je potrebno da Tribunal uradi u takvim okolnostima. Ona je izjavila:

“Kada neko počini tako grozne zločine on treba da saopšti sudu sve što zna o zločinima, a takođe pruži informacije o žrtvama. Samo reći ‘kriv sam’ jednostavno nije dovoljno”.

Takođe su postavljana pitanja o suđenju srpskom političaru Vojislavu Šešelju, a učenici su bili iznenađeni informacijom da je Šešelj odlučio da iskoristi svoje pravo da ne iznosi dokaze odbrane.

Profesorica koja je prisustvovala prezentaciji je kasnije rekla da je veoma zadovoljna time kako je prezentacija tekla. Takođe je izjavila da bi učenicima trebalo pružiti još više informacije, posebno o zločinima počinjenim nad nesrbima, jer, nažalost, “u Srbiji se svi interesuju samo za srpske žrtve”. Ona je izjavila da je za učenike bilo jedinstveno iskustvo da čuju svedočenje Habibe Hadžić – bivše zatočenice logora Sušica koji su vodili Srbi, koja je svedočila pred MKSJ na suđenju Draganu Nikoliću - jer takva svedočenja “ostavljaju veliki trag i teško je da ih iko dovede u pitanje”.