Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Pobjednici natjecanja Moot Court Croatia u posjetu MKSJ-u

Den Haag, 23. listopad 2014.

Pobjednici državnog natjecanja u simulaciji suđenja u Hrvatskoj, Ante Ferara i Toni Marinković, danas su bili u posjetu MKSJ-u. Natjecanje je organizirala udruga studenata eSTUDENT, a žiri su činili profesori Pravnog fakulteta iz Zagreba i profesionalni hrvatski suci. Prema odluci žirija, studenti prava Ferara i Marinković, zajedno s njihovim timom, imali su najbolje izlaganje na natjecanju.

Tijekom posjete Tribunalu, studenti su se susreli s Nenadom Golčevskim, rukovoditeljem Outreach programa, i Christosom Ravanidesom, pravnim suradnikom pri Sudskim vijećima, koji su ih upoznali s radom i postignućima Suda.

Studenti su bili jako zainteresirani da saznaju više o izazovima s kojima se MKSJ suočava. Naročito su ih interesirale razlike između međunarodnih i nacionalnih pravnih sustava, kao što su MKSJ i nacionalni sudovi u Hrvatskoj.

Nadalje, Ferara i Marinković su se zanimali za predmete pred MKSJ-om koji su privukli najveću pažnju javnosti, kao što je suđenje u predmetu Gotovina i drugi. Također su prisustvovali i raspravi u postupku protiv Ratka Mladića.

Ovaj posjet je organizirao Outreach program MKSJ-a u suradnji s Pravnim fakultetom iz Zagreba i Hrvatskom udrugom studenata eSTUDENT.