Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Podrška Outreach programa MKSJ-a projektu “Model međunarodnog krivičnog suda”

Valpovo, 2.veljače 2015.

Outreach
program MKSJ-a nastavio je podršku projektu „Zapadni Balkan - Model međunarodnog krivičnog suda“ sudjelujući u završnom događaju ovog projekta održanom u Valpovu u Hrvatskoj.

Predstavnik Tajništva MKSJ-a, Almir Alić, održao je dvosatnu interaktivnu prezentaciju skupini od tridesetak srednjoškolaca iz Beograda, Šibenika, Čakovca, Ljubuškog i Mostara kako bi ih upoznao s radom i postignućima Haškog tribunala. Prezentacija je pružila odličan uvod u sljedeću sesiju događaja na kojoj su simulirana suđenja u kojima je korištena sudska praksa MKSJ-a, MKSR-a i Nürnberškog tribunala.

Pomoću ove prezentacije sam upoznala strukturu Suda, te sam saznala koje zadaće ima koji organ. Budući da sudjelujem u jednom slučaju kao tužitelj, puno mi je lakše bilo odraditi pripreme na osnovu ove prezentacije”, izjavila je nakon prezentacije Zdravka iz Ljubuškog.

Osim što su kroz ovaj projekt simulirali uloge različitih strana u sudskom postupku, srednjoškolce iz regije zanimale su teme u vezi s pravima optuženih na pravičan sudski postupak. Također ih je zanimalo na koji je način Haški tribunal definirao genocid počinjen u Srebrenici.

Almir Alić podijelio je s grupom nastavnika iz pet gorenavedenih gradova pozitivna iskustva Outreach programa u radu s mladima. Almir je govorio i o aktualnim temama vezanim za rad Tribunala i ulozi suđenja za ratne zločine u procesu tranzicijske pravde u regiji.

Model međunarodnog krivičnog suda regionalni je projekt koji je podržala Otvorena Komunikacija iz Srbije, udruga Humanity in Action iz BiH-a i HERMES iz Hrvatske. Sesija u Valpovu posljednja je od šest petodnevnih simulacija rada međunarodnih sudova održanih u cijeloj regiji.