Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ponovljena prezentacija u Drugoj gimnaziji

Sarajevo, 15. maj  2013.

Veliki interes koji je među učenicima  sarajevske 2. gimnazije izazvala prezentacija o radu Haškog tribunala održana u februaru ove godine, potakla ih je da pozovu Almira Alića,  predstavnika Outreach programa u BiH, da ponovo posjeti ovu školu i razgovara s njima.

Ovog puta, Almir je s mladom publikom podijelio specifična iskustva iz rada Tribunala na polju rodnih zločina. Učenici su učestvovali u simulaciji suđenja u fiktivnom predmetu vezanom za silovanje u kontekstu oružanog sukoba.

Ovakva interaktivna prezentacija pokazala se popularnom među učenicima. Jedan osamnaestogodišnji učenik je prokomentarisao: “Svi smo diskutovali i počeo sam ozbiljno razmišljati o pravu kao svojoj profesiji u budućnosti. Sve pohvale za prezentaciju. ”

Drugi učenici su izjavili da ih je prezentacija “potakla da razmišlja o temama o kojima do sada nije razmišljala” i da je “promijenila način na koji razmišljam i mislim da je pozitivno djelovala na mene.”