Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Ponovno druženje sa srednjoškolcima iz Srebrenika

Srebrenik |

Učenici i nastavno osoblje Mješovite srednje škole u Srebreniku su, nakon oktobarske prezentacije o MKSJ-u, pokazali interes da saznaju više informacija vezanih za sudsku praksu Tribunala, što je rezultiralo novim gostujućim predavanjem Almira Alića, predstavnika MKSJ-a u BiH, njihovoj školi.

Amfiteatar škole bio je dupke pun tokom dinamične dvosatne prezentacije o zločinu genocida u praksi Tribunala kojoj je prisustvovalo više od 100 učenika i njihovih profesora. Almir je prisutne upoznao s presudama MKSJ-a koje su rezultirale prvim osudama koje je izrekao jedan međunarodni sud za zločin genocida počinjen na evropskom tlu. Srednjoškolce iz Srebrenika je zanimao koncept 'zaštićene grupe', te da li ubijanje muških članova grupe predstavlja namjeru da se ta grupa uništi u cjelini. Odgovor na to pitanje im je dalo objašnjenje prve osuđujuće presude za genocid u Srebrenici koja je izrečena u predmetu Krstić. Kako se u toj presudi navodi, snage bosanskih Srba su znale da će ubijanja vojno sposobnih muškaraca u sprezi s prisilnim premještanjem žena, djece i staraca, neizbježno za posljedicu imati fizički nestanak bosansko-muslimanskog stanovništva u Srebrenici.

Nakon prezentacije, profesorica Aida Muminović je izrazila želju da se ovaj vid saradnje Tribunala i srednjoškolaca nastavi. Naglasila je da to izuzetno važno s obzirom da se MKSJ bliži okončanju svog rada i da će nakon njegovog zatvaranja biti teško dobiti informacije iz prve ruke vezane za rad ove značajne institucije.