Website o naslijeđu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju

Od zatvaranja MKSJ-a 31. decembra 2017., Mehanizam održava ovaj website u okviru svoje misije očuvanja i promovisanja naslijeđa međunarodnih krivičnih sudova UN-a.

 Posjetite website Mehanizma.

Potpredsjednik MKSJ-a prisustvovao otvaranju SENSE Dokumentacionog centra Srebrenica

Srebrenica, 21. septembar 2014.

Potpredsjednik MKSJ-a sudac Carmel Agius prisustvovao je danas otvaranju Dokumentacionog centra Srebrenica koji je osnovala novinska agencija SENSE u saradnji sa Memorijalnim centrom u Potočarima. Centar je posvećen dokumentovanju zločina koji su počinjeni u Srebrenici u julu 1995. godine i koji su bili predmet devet suđenja pred Tribunalom. Cilj Centra je da, uz pomoć iskaza svjedoka i drugih dokaza izvedenih na suđenjima, prikaže kako su događaji iz jula 1995. istraženi, rekonstruisani i procesuirani u MKSJ-u. Sadržaj izložen u Dokumentacionom centru je materijal koji je prezentovan u sudnicama Tribunala.

Obraćajući se predstavnicima porodica žrtava genocida u Srebrenici, nevladinog sektora, državnih organa, diplomatskog kora i akademske zajednice, sudac Agius je istakao da ne postoji bolja lokacija za smještaj ove zbirke od Memorijalnog centra Potočari –’mjesta tužnih sjećanja na sve što se dogodilo u Srebrenici’.

„Stojeći na ovom mjestu želio bih da odam počast onima koji su omogućili da se suđenja pred MKSJ-om mogu odvijati... Rad Međunarodnog suda i stvaranje ove važne kolekcije materijala ne bi bili mogući bez velikih napora i posvećenosti ljudi koji su pomagali u istragama i onih koji su pristupili da svjedoče i na drugi način pomognu pravosudni proces u vezi s događajima u Srebrenici,“ rekao je Agius.

Prisutnim su se također obratili predsjedavaći Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Sadik Ahmetović, direktor agencije SENSE, Mirko Klarin, načelnik opštine Srebrenica, Čamil Duraković i rektor Univerziteta u Tuzli, Enver Halilović.

SENSE je jedina novinska agencija koja svakodnevno prati rad MKSJ-a od samog početka njegovog rada.